voordelen

  • Jort

    mensen die voor biotechnologie Ijn hebben veel argumenten. wat zijn die??

    alvast bedankt Jort

  • Willem

    Hierbij het antwoord op je vraag. In het NRC Handelsblad van zaterdag 10 maart noemt Rob Janssen van Niaba (belangenvereniging van de biotech industrie) de volgende 5 punten. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

    Ik zal in eigen woorden de strekking van het artikel proberen weer te geven.

    1. Verbeteringen op milieugebied.

    Door ingebouwde resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddel zouden minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

    Er bestaan ook planten met ingebouwde resistentie tegen insecten waardoor er helemaal geen bestrijdingsmiddel meer nodig is.

    2. Producten met duidelijke consumentenvoordelen.

    Er komen in de toekomst nieuwe planten op de markt met ingebouwde voedingssupplementen die bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

    3. Door biotechnologie kunnen hogere opbrengsten en betere kwaliteit gehaald worden, ook onder moeilijke natuurlijke omstandigheden. Wat zou kunnen bijdragen aan een betere voedselsituatie.

    4. Het zou even veilig zijn als traditionele producten.

    Genetische modificatie is preciezer dan de huidige veredelingstechnieken die gehanteerd worden in de landbouw.

    Daarnaast worden deze nieuwe producten ook strenger geconctroleerd dan bestaande gewassen. Ook bij biotechnologie is 100% veiligheid natuurlijk een illusie ze zouden echter wel minstens even veilig zijn als traditionele gewassen.

    5. Kansen die we moeten aangrijpen.

    We kunnen nooit kiezen voor de ideale oplossing. Iedere oplossing heeft negatieve bijeffecten. Dit geldt ook voor veel praktijken in de huidige landbouw.

    We zouden moeten kijken welke vooruitgang de biotechnologie nu en op termijn biedt. Qua ontwikkelingen staan we pas aan het begin en de biotechnologie zal een grote wetenschappelijke en economische stap vooruit betekenen.

    Biotechnologie heeft al geleid tot nieuwe enzymen in ozne wasmiddelen en nieuwe medicijnen.