biotechnologie

  • faye

    voor en nadelen

    hoe werkt het genetisch manupileren

  • Willem

    Hoi Faye,

    Voor de voor- en nadelen zie het antwoord op de vraag van Ryanne

    Genetische manipulatie bouwt voort op de principes van de molecualire genetica

    Om te weten te komen wat genetische manipulatie (ook wel genetische modificatie genoemd) is kun je het beste eens kijken naar de animatie op de volgende pagina

    DNA codeert voor RNA en RNA codeert voor eiwitten die in de ribosomen gemaakt worden. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Zo heb je een eiwit voor de ooglens, zo heb je een insuline-eiwit en ga zo maar door. Door nu het DNA te veranderen kun je andere eiwitten maken. Men kan tegenwoordig stukjes DNA van het ene organisme in het andere zetten. Bijvoorbeeld een insuline eiwit van de mens in een bacterie. Dat heet genetische modificatie.

    Ook in grotere organismen kan men DNA inbouwen. Als er maar weinig van dit stukje DNA is bouwt men het stukje DNA vaak eerst in in een bacterie. Dat is makkelijker. Bacteriën delen heel snel, waardoor je snel heel veel DNA krijgt. Ook is DNA gemakkelijk bij bacteriën in te bouwen omdat bacteriën tegenstelling tot bijvoorbeeld dieren een ‘plasmide’ kunnen dragen. Dat is een rond stukje DNA dat ze makkelijk kunnen opnemen en ook kan mee vermeerderen.

    Het belangrijke stukje DNA, bijvoorbeeld voor een genezend eiwit moet eerst vermeerderd worden. Door in het plasmide een stukje DNA in te bouwen waar je veel van nodig hebt kun je het makkelijk vermeerderen. Als er de bacteriën (met het plasmide erin) flink gedeeld hebben kunnen de bacteriën met bepaalde chemische stofjes kapot gemaakt worden. Vervolgens kan het plasmide DNA verwijderd worden. Dan kan men met eiwitten het stukje DNA weer uit het plasmide knippen en inbouwen in een plant, muis of een konijn. Voor het inbouwen van dit stukje DNA bestaan vele verschillende technieken. Vaak hangt het af van het organisme. Men kan het bijvoorbeeld inbrengen in een pasbevruchte eicel.

    Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

    Suc6!

    Willem

  • maaike koopman

    Hoi iemand,

    Weet jij iets over ribosomen?

    Hun afmetingen, de functie, bij welke organismen ze horen en in welke cellen ze voorkomen?

    En heb je misschien ook plaatjes of weet je waar je die kunt vinden?

    Groetjes,

    Maaike Willem schreef:

  • Bas van Tiggelen

    Ribosomen zijn organellen (onderdelen van cellen) die in elke cel voorkomen, en dus ook in elk organisme. Ze zijn nodig bij het vertalen van DNA (of eigenlijk RNA) naar eiwitten. Ze zijn erg klein en bestaan uit een grote en een kleine subeenheid. Dit gezamenlijke complex is ongeveer 25 nm (nanometer) in doorsnede. Het precieze werkingsmechanisme is vrij ingewikkeld en vereist de nodige basiskennis over de celbiologie (en om eerlijk te zijn denk ik dat je die op dit moment nog mist). Mocht je wel weten wat tRNA is: dit zit verpakt in de ribosomen.

    Er zijn vele soorten plaatjes te vinden van ribosomen, dat kun je het best zelf proberen door naar www.google.com te gaan en onder het kopje ‘images’ (plaatjes) te zoeken met trefwoord ‘ribosome’ (het Engelse woord dus; daar vind je meer mee). Een mooie is bijvoorbeeld: http://www.hybridmedicalanimation.com/media/ribosome.jpg. Hier zie je een ribosoom een RNA-keten omklemmen om deze te vertalen in een keten van aminozuren (de ‘bolletjes’ die je ziet; hieruit bestaan eiwitten). De meeste plaatjes die je vindt zullen echter schematisch zijn en zonder voorkennis moeilijk te begrijpen.

    Succes.

    Bas