voor en nadelen biotechnolgie en voeding

  • Suzan

    Weet iemand n goeie site waar ik voo en nadelen van biotechnolgie en voeding kan vinden???

  • Willem

    Beste Suzan,

    Over de voordelen en nadelen van biotechnologie zijn vele websites online.

    De overheid houdt op dit moment een publiek debat over biotechnologie en voedsel om de mening van het publiek te vragen over dit belangrijke onderwerp. Op de website van de Commissie Terlouw komen negen voorbeelden aan bod. Sommige zijn al werkelijkheid andere zijn volledig fictief. Per voorbeeld staan de voor en nadelen.

    De tegenstanders hebben eigen websites met informatie.

    Kijk ook eens op de greenpeacesite

    Hier kun je ook een bezoekje brengen aan de greenpeace-pagina over genetisch gemodificeerd voedsel

    De voorstanders hebben ook eigen websites kijk hiervoor eens naar het antwoord op een eerder gestelde vraag op dit forum

    De voor en nadelen van genetische modificatie bij planten zijn in het NRC Handelsblad van zaterdag 10 maart op een rij gezet. Hierbij werden de nadelen opgesomd door Lucas Reijnders, die bijzonder kritisch staat tegenover genetische modificatie. Daarnaast gaf Rob Jansen van Niaba de voordelen weer.

    Ik zal hier de strekking van hun verhalen proberen weer te geven.

    Vijf nadelen:

    1. De octrooien leveren grote nadelen op voor kleine boeren. De bedrijven willen hun genetisch gemodificeerde planten uit het laboratorium beschermen met octrooien. Hierdoor mag niet iedereen de ‘nieuwe’ plantensoorten zomaar gebruiken. Deze planten moet de boer verplicht afnemen bij de grote bedrijven, waardoor arme boeren nog afhankelijker gemaakt worden dan ze al zijn.

    Met de oude al bestaande methode van ‘klassieke veredeling’ zouden de planten beter aangepast kunnen worden op wat de boeren in de arme landen nodig hebben. Dat heeft wee redenen. Met klassieke veredeling kan men beter meer verschillende genen tegelijk uitwisselen. De nieuwe planten die met genetische modificatie worden ontwikkeld worden meestal nog te sterk volgens de westerse wensen ontworpen.

    2. Omdat de technologie zo nieuw is weet men nog onvoldoende wat de risico's zijn.

    Volgens de critici worden met gentechnologie wezenlijk nieuwe wegen ingeslagen. Net als met nieuwe chemische stoffen kunnen er onverwachte neveneffecten aan vastzitten. Bij genetisch gemodificeerd voedsel kun je dan denken aan allergische eigenschappen of de vorming van onverwachte en giftige eiwitten. Ook zouden belangrijke voedingsstoffen onverwacht veranderd kunnen worden waardoor ze hun voedende werking verliezen.

    Ook zouden de planten per ongeluk gevoeliger kunnen worden voor ziekten en plagen.

    Voor Greenpeace is er nog een ander ‘hot issue’. Namelijk dat de planten op de akkers zich gaan uitkruisen met natuurlijke plantensoorten in de natuur. Zodat die planten ook een vreemd gen ingebouwd kunnen krijgen.

    3. De bestaande testen schieten te kort.

    Om te weten of de nieuwe gewassen veilig zijn zou je ze goed moeten kunnen testen, net zoals wij dat teghenwoordig doen met nieuwe chemische stoffen. Volgens de tegenstanders zijn er nog steeds geen goede testen om aan te tonen dat de planten niet zullen uitkruisen.

    4. Vaak zitten er onbedoelde stukken DNA in.

    Met het inbrengen van soortvreemd DNA hoopt men de plant te kunnen verbeteren doordat dit nieuwe eiegenschappen oplevert. Er werd altijd gezegd dat men met genetische modificatie precies kan bepalen welk stukje DNA men kan inbrengen. Toch bleken er in enkele nieuwe gewassen stukken DNA te zitten die men niet had verwacht.

    Dit is o.a. gebeurd bij een aardappel die een onverwacht een stukje DNA in zich bleek te hebben dat codeert voor resitentie tegen het antibioticum amikacine. En bij sojaplanten die ontwikkeld waren door biuotechnologiebedrijf Monsanto.

    5. De meeste nieuw ingebouwde eigenschappen bieden meer voordelen voor de grote bedrijven dan voor arme boeren en consumenten.

    Vaak worden er hele mooie verhalen verteld over de geweldige mogelijkheden die genetische modificatie van gewassen zou bieden om ons voedsel te verbeteren. Hiervan is volgens de tegenstanders in de praktijk echter nog weinig te zien.

    Een bekend voorbeeld hiervan zijn genetisch gemodificeerde planten die resistent zijn gemaakt tegen het gif RoundUp. Als je RoundUp op de akkers spuit blijft die plant als enige leven en gaan de planten eromheen dood. (Dit gif is voor de boer wel handig omdat hij anders al het onkruid er met de hand uit moet trekken.) Het voordeel van een RoundUp resistente plant zou zijn dat de boer minder RounUp op z'n akkers hoeft te spuiten. Volgens Reijnders geven de cijfers echter aan dat de hoeveelheid gebruikt gif niet is gedaald. Overigens wordt het RoundUp door dezelfde producent gemaakt als de planten die er resistent tegen zijn. Dit vergroot de afhankelijkheid van de boeren.

    En nu de voordelen:

    1. Verbeteringen op milieugebied.

    Door ingebouwde resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddel zouden minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

    Er bestaan ook planten met ingebouwde resistentie tegen insecten waardoor er helemaal geen bestrijdingsmiddel meer nodig is.

    2. Producten met duidelijke consumentenvoordelen.

    Er komen in de toekomst nieuwe planten op de markt met ingebouwde voedingssupplementen die bijvoorbeeld een gunstig effect hebben op onze gezondheid.

    3. Door biotechnologie kunnen hogere opbrengsten en betere kwaliteit gehaald worden, ook onder moeilijke natuurlijke omstandigheden. Wat zou kunnen bijdragen aan een betere voedselsituatie.

    4. Het zou even veilig zijn als traditionele producten.

    Genetische modificatie is preciezer dan de huidige veredelingstechnieken die gehanteerd worden in de landbouw.

    Daarnaast worden deze nieuwe producten ook strenger geconctroleerd dan bestaande gewassen. Ook bij biotechnologie is 100% veiligheid natuurlijk een illusie ze zouden echter wel minstens even veilig zijn als traditionele gewassen.

    5. Kansen die we moeten aangrijpen.

    We kunnen nooit kiezen voor de ideale oplossing. Iedere oplossing heeft negatieve bijeffecten. Dit geldt ook voor veel praktijken in de huidige landbouw.

    We zouden moeten kijken welke vooruitgang de biotechnologie nu en op termijn biedt. Qua ontwikkelingen staan we pas aan het begin en de biotechnologie zal een grote wetenschappelijke en economische stap vooruit betekenen.

    Groetjes,

    Willem

  • Melissa

    hoi,

    ik weet eigenlijk alleen wat nadeeltjes te noemen:

    1 het lijkt mij niet zo smakelijk om bijvoorbeeld cornflakes met schorpioengenen te eten;

    2 soms stopppen ze er antibiotica in tegen scadelijke insecten, dit lijkt goed, maar ook goedaardige insecten is dit fataal en na verloop van tijd zullen insecten er ook resistent tegen worhden.

    op het moment kan ik alleen op deze 2 komen.

    sorry voor het hoge aantal spelfouten in deze brief, ik typ helaas niet erg netjes.

    succes met het kiezen of je wel of niet gentech voelsel gaat eten,

    Melissa

  • jan

    onzin onzin onzin onzin leugens liegebeest leugenaar uit je duim-zuiger

    suck this***********

    met groet

    jan klaasen

  • JA

    srjdthrt

  • JA

    jkrwhkljererg