klonen en ethiek

  • Peter

    Er word hier veel verteld en verwezen naar artikelen over voor en nadelen van klonen, maar kan iemand mij meer vertellen over klonen en ethiek?

    alvast bedankt, peter

  • Willem

    Beste Peter,

    Hier kun je meer over vinden op de site van het Rathenau Instituut. Zij houden zich bezig met Technology Assessment. Onderdeel hiervan zijn de ethische consequenties van nieuwe technologie. Zij hebben tussen 1997 en 1999 een project ‘klonen en kloneren’ gehad. Dit heeft veel informatie opgeleverd. Zie hiervoor

    Je zult hier ook informatie vinden over de voor en nadelen maar de hieraan gelieerde nut/noodzaak discussie hoort natuurlijk ook bij vraagstukken over ethiek.

  • Willem

    O ja je kunt niet alles downloaden maar de volgende artikelen zijn misschien wel interessant.

  • lydia

    Wij moeten voor school een werkstuk maken over klonen en wij willen graag de nadelen van het klonen weten.Omdat er nogal haast bij is willen we vragen of het zo snel mogelijk verstuurd kan worden.Bij voorbaat dank.

  • Willem

    Beste Lydia,

    Deze vraag is op dit prikbord al eens gesteld. Ik zou je willen aanraden eens door de verschillende berichten te scrollen. Hier kun je mijn antwoord zien op eerdere vragen.

    Heel veel suc6 met je werkstuk!

  • irene

    ik moet voor school een eigen onderzoek doen over klonen. Maar nu is mijn vraag wat de wetgeving over klonen van mensen en dieren zegt. alvast bedankt!

  • Willem

    Voordat ik deze vraag kan beantwoorden raad ik je aan eerst het volgende stukje te lezen.

    De mogelijkheid om te klonen stelt de wetgevende politici voor dilemma's.

    Wetenschappers begonnen met hun kloononderzoek in een tijd dat hiervoor nog geen wetten bestonden. De situatie is dus al aanwezig en dan moeten de politici beslissen of dit wel of niet kan. Daarnaast zijn er ook tegenstanders van klonen waar men eveneens naar moet luisteren. Onze minister Els Borst en de Amerikaanse president Bush hebben in 2001 besloten dat wat op dat moment aan kloontechnieken gebruikt werd mocht.

    De Amerikanen hebben officieel toestemming gegeven voor stam-cel onderzoek waar men in de laboratoria al mee bezig was. Het is er echter verboden nieuwe cellen te halen uit embryo's. Men moet dus gebruik maken van cellen die in het verleden uit embryo's zijn gehaald en die nu nog steeds kunnen delen. (Cellen die kunnen blijven delen en zo door vele laboratoria gebruikt kunnen worden heten cellijnen.)

    Onze eigen Tweede Kamer heeft in het najaar van 2001 de Embryowet aangenomen. Deze wet is iets ruimer dan die van de Amerikanen. In Nederland mag je geen nieuwe klonen maken van mensen om daaruit een stamcel te halen. (Dat mag in Engeland al wel). Ook mag men geen dierlijke en menselijke embryo's combineren.

    Men mag wel stamcellen blijven halen uit embryo's maar dat moeten dan wel embryo's zijn die overblijven na een IVF behandeling. (Daarbij worden altijd iets meer embryo's gemaakt dan nodig zodat de beste kunnen worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de moeder, maar dat is weer een heel ander verhaal dus dat kun je vergeten)

    Voor dit stamcelonderzoek uit nieuwe embryo's mag dan echter geen alternatief bestaan en er moet bovendien worden aangetoond dat het belangrijke kennis kan opleveren.

    De Gezondhheidsraad wil graag een stapje verder (Zoals de Engelse situatie). Zij adviseren Els Borst om het klonen van embryo's toe te staan omdat er te weinig embryo's in Nederland zijn om het onderzoek uit te kunnen voeren. Els Borst wil zover nog niet gaan en wil het verbod pas op termijn opheffen. Hiervoor moeten we zeker weten dat er patiënten mee genezen kunnen worden.

    Naast het therapeutisch klonen om mensen beter te maken bestaat er ook reproductief klonen. Dit gaat vaak om gekken die een kopie van zichzelf of iemand anders willen hebben. In Amerika zijn sommigen bezig met onderzoek hiernaar. Het is echter verboden en de Amerikaanse gezondheidsdienst heeft besloten dat alleen zij hiervoor eventuele toestemming mag geven. De kans dat dat gebeurt is erg klein.

    We hebben hier in Nederland geen wetten tegen het klonen van mensen. Onze wetten richten zich op het gebruik van embryo's voor stamcelonderzoek. Wel heeft de regering een Europees verdrag ondertekend dat het klonen van mensen afwijst.

    Na de geboorte van Dolly zijn de regels voor het klonen van dieren aangescherpt. Ze kunnen alleen gekloond worden met toestemming van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Voor het verkrijgen van een vergunning moet de wetenschapper aannemelijk maken dat de gezondheid van het dier niet wordt aangetast, dat er geen alternatieven bestaan en dat het onderzoek een maatschappelijk belang dient.

    Suc6!

  • Sven

    Kunt u ons wat meer informatie geven over klonen en techniek? Wij moeten zoveel mogelijk informatie zoeken over klonen en ethiek voor het vak godsdienst. Bv: hoe kunnen we problemen op een zo ethisch mogelijke manier oplossen? Hoe kunnen we zo ethisch mogelijk een oplossing zoeken over klonen, is dit ethisch wel verantwoord? Stuur aub zo rap mogelijk terug

  • hannes

    hoe staan de meeste mensen eigenlijk tegenover het klonen van dieren?

    Ligt dit ethisch niet te zwaar voor de gewone mens om zonder er meer van te weten een oordeel te vellen? en hoe staan jullie hier tegenover?

  • mathias

    Volgens mij zou klonen dermate moeten verboden worden, als en slechts als het voor medische doeleinden gebruikt wordt, appelen zijn namelijk geen peren hé!!