enzymen

  • samira

    1. zal het enzym amylase een hogere of een lagere optimumwaarde hebben , vergeleken met je lichaamstemperatuur?

    2. het azijnzuur treedt op als een soort fixeermiddel, dat de chemische reactie afremt. wat gebeurt er met het enzym?

    3. een bekend huismiddeltje tegen wespenteken is azijnzuur. hoe kan ik dat verklaren?

    4. bij spierarbeid kan een deel van de suiker vergist worden tot melkzuur. hierdoor krijg je energie om je spieren te laten werken. spiemoehaid treedt op als het melkzuurgehalte in het bloed boven de 0,03% uitstijgt. wat heeft dit met enzymen te maken?

    alvast bedankt!!!

  • wizzle

    1. Amylase is een enzym dat door het alvleesklier wordt uitgescheiden om koolhydrathen af te breken. Omdat het enzym in het lichaam actief is, zal zijn optimum dus even hoog zijn als je lichaam (ongeveer 37°C).

    2. Enzymen zijn eiwitten. Eiwitten hebben een bepaalde zuurgraad (pH) nodig om goed te kunnen functioneren. Door de pH te verlagen (wordt zuurder) zal het enzym denaturerenen (het genoemde fixeren) en zijn functionaliteit verliezen. Het denatureren van eiwitten is vooral goed te zien als men een eiwit in oplossing heeft en deze vervolgens gaat schudden of pH gaat veranderen, dan zal men (lichte) schuimvorming of een vertroebeling zien.

    3. Vaak is het zo dat bij insectensteken vergif in het lichaam wordt gebracht. De reden dat er vaak azijn wordt gebruikt bij wespensteken is omdat het vergif een base is. Door azijn te gebruiken treedt er een zuur-base reactie op, dat de base neutraliseer.

    4. Zoals bij punt 2 al is vermeld hebben enzymen een bepaalde pH nodig om goed te kunnen functioneren. Bij het sporten kan er door anaerobe verbranding melkzuren ontstaan die de pH doen dalen. Doordat de pH laag is, kunnen de enzymen die bij de verbranding nodig zijn niet meer goed functioneren. Met als gevolg vermoeide spieren.