De laatste 5 jaar heeft Spanje een indrukwekkende groei in de biotechnologische sector ervaren. Spanje is wereldwijd gemeten in verhouding het meest dynamische land in de sector. Het aantal bedrijven, dat zich uitsluitend bezighoudt met biotechnologische toepassingen is de afgelopen twee jaar met 40% gegroeid. Ook de publiek en private investeringen zijn gedurende die jaren met respectievelijk 22% en 32% toegenomen. Deze groei vertaalde zich onder meer in de oprichting van verschillende onderzoekscentra verspreid over heel Spanje met een sterke focus op de regio´s Madrid, Barcelona (Life Sciences), Andalusië en Baskenland (industriële toepassingen).

In totaal biedt de Spaanse sector met circa 660 ondernemingen (die biotechnologische activiteiten ontplooien) werk aan 88.100 personen. Deze bedrijven zijn samen goed voor een omzet van € 22,5 miljard en gaven in 2006 meer dan € 930 miljoen uit aan R&D. Rode biotechnologie vormt de belangrijkste subsector met een aandeel in de totale omzet van 39%, gevolgd door bedrijvenplatforms met diverse toepassingsvelden met 33%, groene biotechnologie met 18% en witte biotechnologie met 10% (een verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaar).

Biotechnologie staat voor de Spaanse overheid bovenaan de strategische agenda. Op bepaalde expertisegebieden heeft het land nog niet het niveau bereikt om internationaal een rol van betekenis te spelen. Door grensoverschrijdende technologische samenwerking, het ondersteunen van buitenlandse bedrijven bij de marktentree en het bieden van toegang tot aantrekkelijke regionale, nationale en Europese subsidieregelingen hoopt men deze achterstand ongedaan te maken. Hierbij kijkt men nadrukkelijk naar Nederland!

Op vrijdagmiddag 25 september 2009 zal Life Sciences sectorspecialist Bárbara López Gómez, vertegenwoordiger van het Spaanse Ministerie van Industrie en Handel, in Rotterdam een presentatie verzorgen over de marktmogelijkheden voor biotechnologie in Spanje. Zij hoopt Nederlandse bedrijven te kunnen begroeten actief in onder meer biochips, voedselkwaliteit- en veiligheid, functionele voeding, nanotechnologie, generieke medicijnen, gen regulatie, productie van geneeskrachtige proteïnen, ontwikkeling van enzymen met industriële toepassingen in transgenetische planten, farmacogenetica, moleculaire diagnose, actieve ingrediënten van algen en bioinformatica.

Deelnemen aan dit kosteloze seminar? Meldt u aan via http://transfer-lbc.com/nl/537/seminar-marktmogelijkheden-voor-biotechnologie-in-spanje.html